torsdag 14 juli 2022

Artilleriets officershögskola i Jönköping

 Jönköping och Ryhov del 2, i mitt tidigare inlägg om Jönköpings regemente, så skrev jag att få nog känner till att det ligger ett gammalt kasernetablissement i Ryhov. Vad ännu färre kanske känner till eller tänker på är de två gamla kompanikasernerna intill köpcentrumet A6, eller Asecs som det sedan 2017 heter. Kasernerna är rätt kamouflerade genom den tillbyggnad som gjorts.

Kasernerna är byggda efter de typritningar som användes till den utbyggnad eller nybyggnad av kasernetablissement  som gjordes under 1940-talet och  1950-talet. Det vill säga två våningar plus vind och källare med kompaniexpedition  i annexet, eller vad man ska kalla det, i ena hörnet. Från början var det underbefälsrummet. Övervåningen på dessa typkaserner kan vara inredd med skolsal eller logement. Första och andra våningen har en genomgående korridor som ansluter till åtta logement. Källarvåningen består av skolsal och vård- och torkutrymmen. Den här typen av kasern går att finna på ett flertal orter, själv har jag funnit dom i Luleå, Sundsvall, Enköping, Kristinehamn, Rissne i Sundbyberg, Högsbo i Göteborg. Även flygvapnet har liknande kaserner som finns i Söderhamn, Kalmar, Västerås och Tullinge. Dock så skiljer sig dessa något från de som uppfördes till armén.

Just de här två kompanikasernerna ska ha kallats för Södra kasern och uppfördes åren 1940-1942 på den före detta idrottsplatsen vid Smålands artilleriregemente. År 1951 omlokaliserades Artilleriets kadettskola från Östersund till Jönköping, för att där förläggas till just de här två kasernerna. Artilleriets kadettskola blev sedan Artilleriets kadett- och aspirantskola och till sist Artilleriets officershögskola.

Inför försvarsbeslutet 1982 förespråkade ÖB Lennart Ljung att avveckla ett artilleriregemente, med hänvisning till att det under mitten av 1980-talet skulle uppstå ett överskott på 1200 utbildningsplatser inom artilleriet, vilket i sig var ett kvarstående problem från det tidigare försvarsbeslutet. Vilket artilleriregemente som skulle avvecklas kom att stå mellan Svea artilleriregemente och Smålands artilleriregemente. Dock ansågs det att de största kostnadsreduceringarna skulle erhålls vid en avveckling av Smålands artilleriregemente. Det då regementet med skolan utgjorde en solitär, medan Svea artilleriregemente var samlokaliserat med det brigadproducerande Livgrenadjärregementet. Överbefälhavarens förslag var att Artilleriets officershögskola skulle omlokaliseras till Linköping. Försvarsutskottet var dock av en annan åsikt, det då utskottet föreslagit en avveckling av Bergslagens militärområdesstab. Därvid skulle även militärområdets förvaltningsledningar i Kristinehamn avvecklas. Av regionalpolitiska skäl föreslog då utskottet att Artilleriets officershögskola skulle omlokaliseras till Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn.

Från den 1 juli 1985 avvecklades Smålands artilleriregemente och Artilleriets officershögskola flyttades till Kristinehamn, där en helt ny anläggning uppfördes till skolan i den nordöstra delen av garnisonen. 

Efter att garnisonen i Jönköping var avvecklad, köpte Jönköpings kommun 365 hektar av de totalt 370 hektar garnisonen utgjorde. Commercial City Center AB köpte sedan 25 hektar av marken, den del med bland annat kasernbyggnaderna. Våren 1987 invigdes A6 Center, vilket består av ett köpcentrum på förråds- och motorområdet, samt kontorslokaler i kasernerna. De två kaserner som den här artikeln handlar om, inhyser både detaljhandel och kontor. De två kasernerna är märkta som "Gul entré" och "Röd entré", vilket jag endast kopplar till färgerna för Smålands landskapsvapen, ett vapen som även fördes av Smålands artilleriregemente. Men kanske någon annan känner till om det finns någon historik koppling till namnen?

Så är du på genomresa i södra Sverige, stanna till vid A6 center för en bensträckare eller för att ladda bilen vid laddstationen som ligger precis vid kasernerna, så kan du se dessa kasern som något fallit i glömska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar