fredag 1 juli 2022

Jönköpings regemente i Ryhov

 

Jönköping och stadsdelen Ryhov, vilka många åkt förbi, men få känner till att det ligger ett gammalt kasernetablissement intill vägen. Du kanske då tänker på de ståtliga kasernerna man ser mitt emot köpcentrumet som påminner oss om Smålands artilleriregemente? Men om man säger I 12, då säger de flesta Eksjö. Men om man säger Jönköpings regemente, då blir en del genast helt klara på vad man menar, medan andra rynkar på pannan. Själv har jag tänkt stanna till här många gånger och den tredje Coronasommaren så blev det ett besök till Ryhov. Namnet Ryhov får mig samtidigt fundera på hur det uttalas och betonas med den småländska dialekten? Tror knappast det uttalas på samma sätt som en Stockholmare uttalar Sturehov. Men men, åter till kasernetablissementet.

Genom 1901 års försvarsreformen beslutades att samtliga regementet skulle förläggas till kasernetablissement. I Ryhov, i västra Jönköping, uppfördes ett kasernetablissement till Jönköpings regemente, vilket uppfördes efter 1901 års härordnings byggnadsprogram efter Fortifikationens typritningar för infanterietablissemang. Men att det skulle hamna i Jönköping var till en början inte en självklarhet, då Tofteryds kommun lämnade motförslag och hänvisade till Jönköping och Ryhov låg i en dalsänka med mycket vattensjuk mark, jämfört med Tofteryds kommun med Skillingaryd som ligger på det småländska höglandet på en torr och för fuktigheten lätt genomsläpplig sandgrund. Dock beslutades det att regementet skulle förläggas till mark som utgjordes av Ryhovs kungsgård.


År 1910 påbörjades byggnationerna av kasernetablissementet. Totalt hade 270.000 m2 mark ställt till förfogande för alla byggnader som skulle uppföras, samt 6.000 m2 mark till en skjutbana.

Jönköping ingick i samma serie som Karlstad, Örebro, Vänersborg, Uppsala, Skövde, Borås och Uddevalla. Av att döma av lantmäteriets kartfunktion, så ser det ut som att kasernetablissementet i Jönköping påminner i sin planering med systerkasernetablissementet i Uppsala. Dvs där kanslihuset ytterfasad ligger i linje med bataljonkasernernas inre fasad, samtidigt som första bataljonkasernen ligger till vänster om kanslihuset, samt de två andra till höger. Visserligen är så fallet i Örebro och Skövde också, dock så är kanslihuset i Örebro framskjutet och i Skövde tredje bataljonkasernen i 45 graders vinkel. Bataljonkasernerna var för den tiden moderna, ljusa och lufta och anpassade för fyra kompanier, varvid varje våning inhyste ett kompani. I källaren inrymdes vårdlokal och torkrum. Varje våning bestod av sex logement som rymde 20 man vardera, kompaniexpedition, lektionssal, dagrum och furirrum. Vinden inhyste kompaniets intendenturmateriel. Kanslihuset inrymde regements- och bataljonsledningen med expeditioner, kassaförvaltning, ordersal, budcentral och regementsofficersmäss.

Den 1 oktober 1914 överlämnade fortifikationsförvaltningen kasernetablissementet till regementet. Den 4 oktober 1914 förlade regementet sin expedition till det nya kasernetablissementet, resterande delar av regementet anlände från Skillingaryd den 10 oktober 1914. En intressant grej med Jönköpings regemente var deras maskot. Som var en livs levande puma som ett antal officerare vid regementet räddade från avlivning. Puman ska kommit till Sverige genom en svensk sjöman som tagit med sig den från Sydamerika. Puman som fick namnet Måns ska trivts i det militära livet både i Skillingaryd och senare i Jönköping. Dock blev den avlivad då den inte ska varit så förtjust i civila och bet två pojkar. Måns kvarlever tog dock officerskåren hand om, genom att dom stoppade upp honom. Idag finns Måns att beskåda på Miliseum i Skillingaryd. 

Genom 1925 års försvarsbeslutet reducerades den svenska armén från sex till fyra arméfördelningar. Detta medförde att sju infanteriregementen som skulle avvecklas, där Jönköpings regemente var ett av dessa infanteriregementen. Avvecklingsbeslutet medförde att regementet skulle avvecklas omedelbart efter repetitionsövningarna 1927. Den 7 oktober 1927 höll regementet en ceremoni över kommande avveckling. Även Kalmar regemente (I 21) i Eksjö skulle avvecklas. Dessa två regementen kom den 1 januari 1928 att bilda ett nytt regemente, Jönköpings-Kalmar regemente (I 12) i Eksjö. I Jönköping blev en avvecklingsorganisation kvar som verkade fram till 31 mars 1928. Regementets övningsområde kvarstod som övningsmark till Smålands artilleriregemente.

Efter att regementet avvecklats och armén lämnat kasernetablissementet den 1 april 1928, arrangerades Hantverks- och industriutställningen i Jönköping den 20 juni–5 augusti 1928. Åren 1928–1930 kom kasernerna att verka som flyktingförläggning för Svenskbyborna från Ukraina. Den 1 mars 1934 övertogs kasernetablissementet av Ryhovs sinnessjukhus, som verkade där fram 1984. Från den 5 september 1988 övertogs området av Länssjukhuset Ryhov. Bygget av Länssjukhuset Ryhov var förövrigt 1980-talets dåtida Nya Karolinska, dvs överskred budgeten och det var bara ett reaktorbygge vid Oskarshamns kärnkraftverk som var dyrare.

Tyvärr så är kasernetablissementets tre bataljonkasernerna rivna. Den tredje kasernen var den första som revs, vilket bör gjorts tidigt 1970-tal och första och andra kasernen bör strukit med under 1980-talet. Av det ursprungliga kasernetablissementet återstår kanslihuset, matsal med köket, gymnastikhuset, militärsjukhuset, samt en rad ekonomibyggnader. Kasernetablissementet kom dock endast att användas av armén i 14 år och därefter av sjukvården. Så spåren från regementet är borta sedan länge. Det som finns kvar är igenkänningsfaktorn för den som vet vad man ska titta efter. Bland annat genom kanslihuset och dess vapenprydda tympanon, eller för den delen matsalsbyggnaden som är en kopia på den matsalsbyggnad i Uppsala. Där Lasse Åberg och hans repgubbar parkerar kabelbilen, efter att dom kvitterat ut den. Militärsjukhuset yttre delar är ombyggda i den form att dom två flyglarna är sammanlänkade, vilket format huset till kvadratisk form.

Så nästa gång du åker förbi Jönköping, ta av vid A6 köpcentrum där du enkelt kan parkera. Sen ta en promenad västerut genom den park som ligger mellan köpcentrumet och Ryhov, så är du snart framme. Regementet har en minnessten, dock är den sedan länge flyttad till stadsparken. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar